Educational

Planșee casetate

Publicat la 05.10.2012
Planseele casetate sunt alcătuite dintr-o placa rezemată pe o rețea de grinzi cu rezemare de ordinul II, dispuse pe două direcţii la distanţe egale cuprinse între 1,5 şi 3m . Reţeaua de grinzi poate rezema la rândul ei pe pereţi perimetrali sau pe grinzi principale care transmit încărcările către stâlpi.

Verificarea rezistenței la forță tăietoare

Publicat la 03.07.2013
Cel mai utilizat model de calcul la forță tăietoare este cel al grinzii cu zăbrele echivalente alcătuită din fibrele longitudinale comprimate de beton (talpa comprimată), armătura longitudinală întinsă (talpa întinsă), etrierii (montanții întinși) și bielele comprimate de beton înclinate (diagonalele comprimate)

Detalierea armăturilor

Publicat la 22.05.2013
Grinzile se armează, de regulă, cu bare drepte și etrieri. La grinzile cu deschideri mari solicitate predominant gravitațional se pot dispune în vecinătatea reazemelor și bare înclinate cu scopul de a ajuta la preluarea forțelor tăietoare.

Planșee dală. Alcăturire generală.

Publicat la 05.10.2012
Caracteristica principală a acestor planșee este aceea că plăcile reazemă direct pe stâlpi fără intermediul unor grinzi. Rezemarea locală a plăcilor poate conduce la un mod particular de cedare, prin străpungere, specific acestor planșee. Planșeele fără grinzi poartă și numele de planşee dală. Planșeele dală se folosesc de regulă pentru deschideri de până la 9,00m.

Mecanisme de plastificare

Pereții izolați zvelți, conectați de restul structurii prin placă sau prin grinzi de rigiditate redusă, răspund la încărcări laterale ca niște console verticale. Formarea mecanismului de plastificare presupune aparția unei articulații plastice din încovoiere la baza fiecărui perete. Articulația plastică se formează prin curgerea armăturii longitudinale (verticale) la întindere din încovoiere.