Solitar sau solidar

Scris de Encipedia

     În mediul economic actual, competiția comercială între birourile de proiectare poate să împiedice cristalizarea asociațiilor profesionale sau a activităților specifice acestora. De fapt, în multe situații, succesul comercial al birourilor de proiectare pare condiționat de un parcurs solitar de excepție. Implicarea activă în viața comunității profesionale pare să fie percepută mai degrabă ca o frână în dezvoltarea propriei afaceri, chiar și din punct de vedere tehnic, schimbul de cunoștințe este văzut câteodată ca o mână întinsă competiției și ca un impediment în calea propriei dezvoltări. Sunt aceste premise fundamentate?

   Competiția comercială între birourile de proiectare este benefică pentru inginerii proiectanți atâta timp cât se "joacă" pe baza unor reguli unanim acceptate și respectate. Astfel de reguli sunt reprezentate, printr-un exemplu simplu, de documentele normative ale căror prevederi trebuie respectate de către toți inginerii proiectanți. Nerespectarea parțială sau totală a documentelor normative viciază competiția și poate favoriza temporar pe unii dintre competitori. Un cod deontologic al inginerilor proiectanți poate reprezenta un alt set de reguli care să constituie un cadru pentru o competiție corectă. O asociație profesională poate stabili setul de reguli tehnice sau etice după care se desfășoară competiția comercială între proiectanți.

   Activitatea profesională solitară și refuzul interacțiunii cu colegii nu poate constitui un avantaj decât pe termen scurt. Schimbul de cunoștințe tehnice și împărtășirea  experiențelor profesionale sunt esențiale în dezvoltarea profesională a tuturor inginerilor proiectanți. În acest sens, este nevoie să se formeze rețele transversale între inginerii proiectanți (și asta nu pentru că „networking”-ul este la modă). Trebuie să existe grupuri în care inginerii proiectanți să poată colabora în funcție de specificul muncii lor. Asociația profesională poate asigura cadrul necesar pentru interacțiunea între inginerii proiectanți.

   Asociația profesională certifică prin prestigiul său calitatea serviciilor prestate de către membrii săi în fața unor terțe organisme sau persoane. Astfel, statutul de membru al unei asociații profesionale puternice poate constitui un avantaj comercial. O astfel de certificare este însă condiționată de un prestigiu ridicat și constant al asociației profesionale, dovedit prin implicarea ei activă și obiectivă în problemele comunității inginerilor proiectanți.

   Cadrul legislativ și normativ în care își desfășoară activitatea inginerii proiectanți pare să fie în continuă schimbare. Schimbarea documentelor normative de proiectare pentru introducerea în practică a celor mai noi cunoștințe este în favoarea inginerilor proiectanți însă lipsa de predictibilitate a acestor schimbări și desele nesincronizări între aceste documente sunt contraproductive. Asociația profesională trebuie să se implice în elaborarea, verificarea și implementarea în practică a cadrului normativ.

   Asociația profesională trebuie să aibă un rol activ, integrat cu cerințele moderne tehnico-economice, dar în același timp obiectiv și nepărtinitor vizavi de problemele comunității inginerești. Asociația ar trebui să aducă un plus de valoare prin realizarea unui echilibru între interesele publice respectiv private (individuale sau colective), prin activități de instruire a membrilor săi și breslei în general, prin promovarea statutului de profesionist în domeniul proiectării structurilor.

   Un alt rol foarte important pe care o asociație profesională trebuie să și-l asume este mijlocirea comunicării cu autoritățile publice, organismele de certificare și control, producătorii de materiale, inginerii sau asociațiile profesionale din aceeași ramură industrială, dar cu alte profesii. Asociația profesională trebuie să reprezinte un suport și totodată o „umbrelă” pentru membrii săi în scopul apărării intereselor acestora în relațiile cu autoritățile, cu justiția, cu societățile de asigurări, cu asociațiile patronale. Apartenența la o asociație profesională puternică oferă o încredere sporită membrilor săi prin faptul că opiniile sau doleanțele lor vor fi auzite și ascultate.

   În esență, rolul principal al unei asociații profesionale îl reprezintă creșterea calității rezultatelor profesionale ale specialiștilor în domeniu, dar și întărirea prestigiului de care membrii săi se bucură în comunitate sau în societate. O asociație profesională nu ar trebui să constituie un cartel care să împiedice competiția comercială liberă între membrii asociației în vederea stabilirii unei poziții dominante pe segmentul serviciilor de proiectare. Implicit, în acest fel, asociația profesională sprijină și interesul public.

   Encipedia a fost creată cu scopul de a reprezenta un mediu liber de informare și interacțiune profesională. În acest sens se înscrie și cunoașterea opiniei Dvs. și a problemelor pe care le întâmpinați. Vă invităm să răspundeți la un chestionar anonim referitor la rolul asociațiilor profesionale în contextul actual.

Puteti completa chestionarul aici