Ing. Emilian Țițaru

Domnul ing. Emilian Titaru s-a născut în comuna Gârleni, jud. Bacău, în data de 4 Aprilie 1922. A absolvit Facultatea de Construcţii a Politehnicii din Bucureşti în anul 1945.

Între 1945 și 1949 a fost şeful biroului de proiectare al antreprizei "Şantierele Generale" din Bucureşti.  Timp de 61 de ani, după anul 1949, a activat în cadrul primului institut de proiectare pentru construcții, I.P.C..

În acești ani a participat direct la realizarea unor  lucrări inginerești de pionierat în România, cum sunt: prima construcţie realizată cu grinzi din beton armat precomprimat (hala fabricii Azbociment de la Bicaz) ;  clădiri de zidărie cu pereţi structurali de tipul zidărie cu inimă armată (blocuri de locuinţe, Bucureşti şi Ploieşti, 1970);  prima hală cu acoperişul de lemn realizată cu ferme din dulapi cu îmbinări cu cuie (hala atelierului de cale având 24,00 m deschidere, de la Societatea de Transport București, 1943).

Se remarcă de asemenea în proiectarea  halelor cu cele mai mari deschideri libere din România, având acoperişurile de tip bolţi subţiri din beton armat cu suprafaţa de diferite forme: halele cu acoperişurile de tip paraboloizi hiperbolic (remiza C.F.R. Craiova, deschidere 70,00m, şi remiza C.F.R. Videle deschidere 50,00m, 1945) ;   hangarul pentru avioane de la aeroportul Popeşti Leordeni cu deschiderea de 60,00 m, având acoperişul de tip unde cu conoizi (1955) ;  alte hale cu deschideri între 30,00m și 50,00m, acoperite cu bolţi subţiri de diferite forme (cilindrice, cupole, conoizi). 

D-nul ing. Titaru a participat la folosirea pentru prima oară în România a unor procedee tehnologice noi pentru executarea structurilor de beton armat cum sunt, de exemplu, procedeul cofrajelor glisante, aplicat la silozul de ciment executat în 1950 de fabrica de ciment Medgidia,  și  procedeul de torcretare (cu beton umed gata preparat) folosit în anul 1964 pentru consolidarea blocului B10, cu 10 etaje, din cartierul Balta Albă – Bucureşti.

În perioada 1970 – 1983 a participat în cadrul organizaţiilor O.N.U. ( UNESCO ; UNIDO ; HABITAT) ca expert internaţional în ingineria cutremurelor de pământ, calitate în care a realizat un număr important de misiuni de investigare postcutremur: în Macedonia la Skopje (1963) la Salonic (1978), El Asnan din Algeria (1980).

A colaborat cu Universitatea Tehnică de Construcții București, în calitate de profesor asociat, la disciplinele din domeniul proiectării structurilor seismice şi a consolidării construcţiilor avariate în cadrul cursurilor de masterat de la Facultatea de Construcţii Civile.

A participat la elaborarea a numeroase coduri de proiectare din domeniul ingineriei seismice și a proiectării structurilor din beton armat, desfășurând și în acest domeniu activități de pionierat.

Ca recunoaștere a întregii activități profesionale, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa iar Academia de Ştiinţe Tehnice i-a acordat titlul de Membru de Onoare. 

Domnul ing. Emilian Țițaru a încetat din viață în ziua de 12 Martie 2014. Îi mulțumim pentru contribuția pe care a avut-o la dezvoltarea ingineriei civile din România.

Odihnească-se în pace!