Prezentare generală

Preambul

În această secțiune se prezintă elemente de calcul și detaliere, cu caracter exemplificativ, ale structurii de rezistență a unei hale industriale parter, realizată din elemente prefabricate din beton armat și beton armat precomprimat.

Aceste elemente de calcul și detaliere fac parte din lucrarea de diplomă a studentului Florin BENȚE, elaborată și sustinută în anul 2014, la Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole a Universității Tehnice de Construcții București

Aspecte generale


Structura este compusă din 4 travei de 14,00 m și două deschideri de 24,00 m. Pe toate fațadele există și stâlpi intermediari. Toți stâlpii au secțiunea de 85x85cm. Fațadele sunt realizate din socluri din beton armat tristrat (pereti sandwich de 24 cm cu stratificația 13 cm beton armat , 5 cm termoizolație (polistiren extrudat) respectiv 6 cm beton armat) peste care sunt așezate panouri sandwich verticale prelungite până la atic. Soclurile reazemă pe fundațiile monolite și se fixează de stâlpii prefabricați atât la partea superioara cât și la cea inferioară. Panourile sandwich se fixează de profile metalice poziționate între stâlpii din beton. Golurile de uși și de ferestre sunt bordate în jurul panourilor sandwich cu cadre metalice.
Acoperișul este realizat din grinzi principale cu secțiunea "I" precomprimate, peste care sunt dispuse pane cu secțiunea "T" , de asemenea precomprimate. Perimetral, sunt poziționate grinzi rectangulare din beton armat cu sectiunea de 40 x 60 cm. Acoperișul este contravântuit în plan orizontal. Contravântuirile sunt compuse din tiranți de Ø16 și din montanți din țeava rectangulară cu secțiunea de 60x60x5mm, oțel S235. Acestea sunt fixate de pane și de stâlpi. Ca încărcări la acoperiș s-au considerat: tablă cutată cu înălțimea totală de  200mm – 0,15 kN/m2; termoizolație 15cm – 1,6 kN/m3; hidroizolație 0,05 kN/m2; elemente suspendate – 0,25 kN/m2. Acoperișul are pante de 2% pentru scurgerea apelor pluviale.
Structura are amprenta la sol de 49,33 m x 57,33 m. Înălțimea liberă este de 10 m, iar cota la atic este de 12,70m. Cota ±0.00 este poziționată cu 20 cm mai sus decât terenul amenajat exterior.
Depozitul este încadrat în clasa a III-a  de importanță-expunere. Calculul seismic  s-a efectuat considerând un factor de comportare q=3,5 conform cu codul de proiectare sesimică P100-1/2013. S-a utilizat metoda forțelor seismice statice echivalente. Calculele și dimensionările elementelor s-au efectuat conform codurilor de proiectare în vigoare.

 

Configurația structurii de rezistență

 

Fișiere de "input" ETABS

Modelul de calcul a fost realizat folosind programul ETABS, fișierele de "input" fiind disponbile la linkul de mai jos:

FISIERE DE "INPUT" ETABS

 

Discută acest articol pe forum. Nici un comentariu.

Lasă un comentariu