Structuri cu pereti de beton armat

Notiuni introductive

Pereții de beton armat se utilizează, de regulă, la construcții expuse la încărcări laterale predominate. Pereții de beton armat să preiau și transmit la infrastructură o mare parte din încărcările laterale datorită rigidității și rezistenței mari. Sub acest aspect rolul lor structural este deosebit de important, pereții de beton armat fiind elementele principale ale structurii de rezistență la acțiuni laterale.

Mecanisme de plastificare

Pereții izolați zvelți, conectați de restul structurii prin placă sau prin grinzi de rigiditate redusă, răspund la încărcări laterale ca niște console verticale. Formarea mecanismului de plastificare presupune aparția unei articulații plastice din încovoiere la baza fiecărui perete. Articulația plastică se formează prin curgerea armăturii longitudinale (verticale) la întindere din încovoiere.

Calculul structural

Determinarea eforturilor secţionale de dimensionare se face pornind de la rezultatele calculului static al structurii. Calculul static se poate face utilizând programe de calcul automat pe modele plane sau spaţiale. În mod curent, în calcule elastice modelarea pereților se face cu elemente finite de suprafață. Pentru calcule neliniare se poate utiliza pentru simplificare modelarea cu elemente finite de tip bară.

Verificarea la compresiune excentrică a pereților

Pentru preluarea momentelor încovoietoare din perete se dispune armătură longitudinală concentrată, pe cât posibil, către extremitățile secțiunii transversale, astfel încât brațul de pârghie al eforturilor interioare să fie maxim. Armătura verticală se poate distribui și pe inima peretelui contribuția acesteia la preluarea eforturilor din încovoiere fiind mai redusă.

Momente încovoietoare de proiectare

Valorile de proiectare ale eforturilor din elementelor structurale sunt derivate din cele obţinute în urma calculului structural de ansamblu astfel încât să se dirijeze în mod convenabil mecanismul de plastificare. În cazul structurilor cu pereţi proiectate la acțiuni seismice se aplică metoda proiectării capacităţii de rezistenţă.